Al jaren in het vizier binnen de technische sector en op dit moment hét vraagstuk ik in veel sectoren:

 

Gekwalificeerde mensen; hoe boei en bind ik ze?

Technisch onderlegd personeel: de vraag vanuit de markt neemt toe, de instroom op scholen neemt af en de vergrijzing zet door.

Wisselen van werkgever wordt steeds makkelijker in de toenemende schaarste op de arbeidsmarkt. Een hoger salaris en betere arbeidsvoorwaarden voedt de verleiding om elders aan de slag te gaan. Hierdoor ontstaat een ware strijd om gekwalificeerd personeel.
Tot waar ben je als werkgever bereid te gaan in die strijd? Welk aanbod kán en wil je neerleggen om nieuwe mensen binnen te halen?

 

Laten we eerst eens kijken naar wat een werkgever aantrekkelijk maakt, voordat we salarishuizen gaan verbouwen. Het geld is namelijk voor steeds meer mensen niet meer de belangrijkste maatstaf en zeker niet de enige. Voor hen is de kernvraag: Hoe haal ik maximaal plezier en voldoening uit mijn werk? Dan gaat het over de bedrijfscultuur, de sfeer op de werkvloer, autonomie en ontwikkelmogelijkheden.

Werkgevers zijn graag bereid om hier in investeren. Niet alleen omwille van instroom en behoud van personeel, maar ook vanwege de bewezen positieve effecten op de creativiteit en productiviteit in de organisatie.

 

Maar hoe pak je dat aan?
Tuurlijk, lekkere barista koffie, een tafeltennis- en voetbaltafel en bedrijfsuitjes; het helpt allemaal. Maar in plaats van enkel dit soort extrinsieke prikkels wil je je mensen juist intrinsiek motiveren; uitdagen, prikkelen en enthousiasmeren.

 

Dit vraagt om het juiste leiderschap in alle lagen van het bedrijf.
Leiderschap vanuit een positieve grondhouding, dat dagelijks gezien en gevoeld wordt.
Op zo’n manier leidinggeven dat vanuit werkplezier de energie in je organisatie vrijkomt om samen geweldige dingen te bereiken!

Dat betekent je medewerkers zelf laten nadenken over de beste manier om doelen te halen (in plaats van micromanagen van de weg er naar toe).
Dat betekent je medewerkers persoonlijke aandacht geven en individueel uitdagen. Dan kan iedereen zijn persoonlijke talenten benutten.
Dat betekent meer delegeren en de inhoud los durven te laten. Zo maak je je mensen belangrijk, gezien en gewaardeerd!

 

Wij zijn er van overtuigd dat juist dát bepaalt of mensen graag in de organisatie (blijven) werken. Als je bereid bent hier in te ontwikkelen, dan kun je als organisatie enorme stappen zetten.
Zo kun je strijden voor het gewilde predikaat: “aantrekkelijke werkgever, nu en in de toekomst”.

 

Meer weten over hoe wij organisaties hierbij helpen en leiders hierin trainen?
Volg ons op LinkedIn voor meer blogs en updates, of neem direct contact op om hier verder over van gedachte te wisselen.

Meer over ons trainingsaanbod lees je hier >>