Waar de één kansen ziet, ziet de ander bedreigingen. Ben je de eeuwige optimist of word je een zwartkijker genoemd? Zo zwart/wit is het natuurlijk niet. Beide perspectieven hebben hun waarde; oog voor kansen kan leiden tot nieuwe successen, maar om doelen te halen moet je ook bedreigingen herkennen om daar tijdig op in te spelen. Wat is goed, wat is fout? Iedereen heeft zijn of haar eigen beeld van de werkelijkheid. Zie het als je unieke persoonlijke bril waardoor je de dingen ziet, je eigen filter dat dingen versterkt of afzwakt.

 

Welke bril heb jij op?

In deze Corona tijden worden we flink uitgedaagd op de stand van ons filter en hoe dit ons beïnvloedt in ons dagelijkse gedrag. De verleiding om ons filter te laten kleuren door negatieve berichtgeving heeft impact op onze dagelijkse praktijk; daarin ben ik geen uitzondering!

Ik ben nu twee jaar met veel plezier en passie aan de slag als trainer en coach. Het kernwoord daarbij is groei; verder groeien in het vak van trainer/coach, bouwen aan een continu groeiend netwerk van relaties en bovenal ook groeien in het ondernemerschap. Met hart en ziel geloof ik in onze Enurgey overtuiging; een positieve houding is de basis is voor succes. Klinkt logisch, klinkt simpel, klinkt goed, toch?

 

Steeds weer besef ik dat geloven in en begrijpen van theorie niet hetzelfde is als toepassen in de praktijk. Juist daarom vormen trainingen bij Enurgey een essentieel deel van onze werkwijze. Zoals ik na het behalen van mijn theorie nog niet klaar was om alleen een auto door het verkeer te loodsen, zo sta ik ’s ochtends ook lang niet altijd met mijn positieve bril op. In deze periode nieuwe activiteiten opstarten, contacten benaderen, blogs schrijven… zit de wereld daar wel op te wachten? Is dit wel de juiste tijd? Ga ik wel succesvol zijn? Wat als…?

Nu is het voor ons als mens niet gek dat onze primaire focus eerst naar het negatieve gaat. Dat was al super handig in de oertijd; bij het betreden van het open veld direct de focus op wat niet in de haak was, zoals een giftige slang in het gras of een hongerig roofdier in de bosjes. Ook vandaag de dag, in bijvoorbeeld het verkeer, zijn we blij dat ons brein ons tijdig attendeert op slingerende medeweggebruikers en plotselinge remlichten.

Het nadeel is dat door te blijven hangen in het negatieve we mooie kansen en inzichten aan ons voorbij laten gaan. Mijn pleidooi is nu niet om collectief een naïeve roze bril op te zetten. De sleutel ligt in het bewust zijn van je filter. Want zodra ik me realiseer dat het mijn eigen aannames zijn die me in de weg zitten, dan ontstaat er een kans; de kans om mijn aannames te toetsen. Door toch die telefoon te pakken, die blog te schrijven, dat idee uit te werken. Op die manier kom ik weer in beweging, krijg ik energie en sta ik in mijn kracht.

 

 

In hoeverre ben jij je bewust van je eigen filter? Want bewust zijn biedt kansen.
Hoe zou de ander het zien? Welke bewijzen heb je voor je aannames? Op welke manieren zou je het ook kunnen interpreteren? Welke lichtpuntjes zijn er al zichtbaar? Met regelmaat op zoek gaan naar positieve dingen, groot en klein, helpt je om je energie op niveau te houden.

Bovendien zit er nog een flinke bonus verscholen in positiviteit; het werkt aanstekelijk! Wat gebeurt er als jij met een positief filter je collega’s, klanten en partner benadert? Hoe gaan zij reageren?
Vandaar mijn vraag; welke bril heb jij op? En wat zie je als je af en toe bewust een andere bril op zet? Wat voor moois zou dat je kunnen opleveren?

Laten we samen die R-factor voor positiviteit nog verder omhoog brengen!

Jeroen Wijnen
Enurgey

 

Meer over onze trainings filosofie lees je hier >>